Sound Of Mind

Gyermekvédelmi programok - Pedagógus továbbképzés - Önismereti foglalkozások

Kihalt szexualitás, zéró érzelem
4 perces

Napjainkban gyakran érezhetjük úgy, hogy a szexualitás körül forog minden. Tökéletesen kinéző modellek ömlenek ránk a médiából. A marketing világa szinte mindent szexualitással akar eladni. Dübörög a feminizmus, férfiak harcolnak nőkkel, és fordítva. A férfiak keresik az eltűnt, vagy soha meg nem talált férfiasságukat, a nők pedig kétségbeesetten keresik az önértékelésüket. Ebben az írásban a szexualitás körüli kérdéseket járjuk körül. Vajon tényleg ennyire fontos a szexualitás?

 pic_0032_s.jpg

A kérdés jogos. Az énképünket nagyban meghatározza, hogy, elég jó nők / férfiak vagyunk-e, és tetszünk-e a másik nemnek. Sikeresen éljük-e meg a szexualitásunkat. Az énképünkhöz és nemi szerep vállalásunkhoz nagyban hozzájárul, hogy mit gondolunk magunkról, illetve, hogy a környezetünk mit gondol rólunk férfiként, nőként. Csúnyák vagyunk, vagy töketlenek? Nagy a popsink, vagy kicsi a farkunk? Kamasz, vagy fiatal felnőtt korban jogosak ezek a kétségek, de felnőtt korban érdemes ezeket a kérdéseket tisztáznunk magunkban. Ez sajnos csak önismerettel lehetséges, más út nincs.

MAGÁNY vs. KAPCSOLAT
Sigmund Freud nevéről sokan hallottunk már. Egy korszakalkotó gondolkodó volt, és a pszichoanalitikus irányzat megalkotója. Érdemei vitathatatlanok. Vagy mégsem? Freud rendszere, nagy mértékben hagyatkozott az elfojtott szexualitásra, illetve a szexuális motiváció mindent felülíró mivoltára. Már a maga korában konfrontálódott tanítványaival Carl Gustav Junggal, vagy Alfred Adlerrel. Jó, jó, de ki az az Adler? Hogy jön ide? Adler azt vallotta, hogy az ember alapvetően szociális lény, központi késztetése a társadalmi hovatartozás, a közösségben való működés. Napjainkban egyre erősebb tendenciaként látom, hogy annak hatására, hogy
az emberek elmagányosodnak, és a nagyvárosokban úgy léteznek, hogy nincsenek valós, intim emberi kapcsolataik, az igény egyenesen arányosan nő a minőségi idő eltöltésére, és a valahová tartozás élményére.

Kutatások sorozata (egyenlőre még nem teljesen bizonyítottan) mutat arra a tényre, hogy az emberek aszexuálissá kezdenek válni a jelenlegi társadalmi rendszerben. Nem akarunk gyereket vállalni, vagy nem is vagyunk kíváncsiak a másik nemre. Képtelenek vagyunk szexuális, illetve intim viszonyok létrehozására. A párkapcsolatok sokszor a másikba való kapaszkodásról szólnak. A nők egyre nagyobb százaléka él át több éves fiatalkori életciklust párkapcsolat nélkül. A férfiak elidegenednek a nőktől, és még lehetne folytatni a felsorolást. A tendencia keleten, főleg Japánban, illetve Kínában a legerősebb. (Gyakori, hogy harminc éves embereknek még nem volt szexuális élménye, vagy nem mentek el még randizni sem.)

pic_0033_s.jpg

FÉRFI. NŐ. KAPCSOLAT. PORNÓ.
A jelenséget erősen torzítja, hogy a pornó a férfiak szexuális motivációját teljesen kielégíti, és nem is nagyon akarnak ismerkedni nőkkel, hiszen egy másik embert megismerni, egyáltalán nyitni, és kiszolgáltatottnak lenni rettentően ijesztő meg macerás. A javaslatot sokszor halljuk (még pszichológusoktól is), hogy a lányok ne adják oda magukat egyből, illetve egy kicsit kéressék magukat, mert a férfiaknak kell a visszautasítás.
Mit csinál erre a férfi? Oda se megy a nőkhöz! Hiszen már az ismerkedés, egy másik ember leszólítása is rengeteg szorongással tud járni.
A visszautasításokról még nem is beszélve.

Ha egy nőnek még igénye is van arra, hogy egy férfi kicsit küzdjön érte, akkor könnyen találkozhat azzal a helyzettel, hogy férfi már eltűnt. Esetleg egy könnyebben elérhető nő felé, vagy a pornó irányába. Sokkal könnyebb elérni egy virtuális tartalmat. Azt meg sem említem, hogy még izgalmasabb és változatosabb is egy fiatal férfi számára az online tér, mint amit egy nő adni tud. Itt már látszik, hogy a pornó ugyanolyan kiváltó szerepet tölt be, mint a közösségi média sok esetben. (A pornó egyéb hatásairól, illetve a pornófüggésről még később részletesebben fogunk beszélni.)

Na, de térjünk vissza Alfred Adler munkásságára. A fajunk fenntartása, a szaporodásunk, utódok létrehozása igen erős késztetésünk. Viszont Adler, és majd későbbi követői arra mutattak rá, hogy a közösségekbe tömörülésünk, a vadászás, a közös védelem megteremtése, a gyermekgondozási nehézségeinek megosztása, majd később a kereskedelem mentén kialakuló kényszeres együttműködés is létfontosságú volt. Na, de melyik a nagyobb ható erő? Jelenlegi véleményem szerint úgy, hogy a szexuális motivációt kiiktatja a pornó, és a baráti társaságok, kisebb közösségek is egyre nehezebben alakulnak ki, a közösségbe tartozás, és a szexualitáshoz köthető érzelmi intimitás előtörő igényét látom fajsúlyosabbnak.

pic_0031_s.jpg

SZEGÉNY NŐK
Felnőtt huszonéves, és egyre többször harminc éves nőknél is tendencia, miszerint sokszor arra panaszkodnak, hogy 25 évesen nem volt még tartós kapcsolatuk, és ezzel együtt a nőiességhez erősen tartozó intimitási igényüket sem tudják/tudták megélni, mert már a sokadik férfi hazudik nekik szerelmet, párkapcsolatot. Aztán pár hét, pár légyott után, ne adja isten pár hónap múlva a férfiak tovább állnak, és kezdődik minden elölről. Ezt jogosan elkeserítőnek látom. Az empátia sokszor hiányzik a világunkból. Érdemes lenne férfiként úgy viszonyulni egy nőhöz, hogy nem hazudtok párkapcsolatot már az elején, viszont szeressetek időt tölteni a másikkal. Nőként is érdemes kialakítani azt a hozzáállást, hogy egy kapcsolat majd alakul magától. Vagy komollyá válik, vagy nem. Semmiképen sem lehet a másiktól egyből komoly kapcsolatot követelni.

SZEGÉNY FÉRFIAK
Hol vannak a normális lányok? Az összes nő egy pénzéhes k*rva. Ismerősek ezek a mondatok? Nos, a helyzet az, hogy jelenleg a nőiesség legfőbb értéke, kimerül a jól néz ki, illetve a dugható jelzőkben. A közösségi médiából is ki a példakép? Ömlenek ránk a tökéletes testű Palvin Barbik, meg Sarka Katák. Azt gondolom, annak a mintának az elterjedése, hogy egy nő csak a külsejével tudja kifejezni a nőiességét, lehet az alapja, hogy a férfi szexualitás kimondottan vizuális. Így, egy férfi tetszését, pusztán külsőséggel simán meg lehet nyerni. Tök felesleges, hogy még a fejbe is legyen valami. Elég cukinak lenni, elég jó testűnek lenni. Elismerésünkkel, az ürességet és a felszínességet jutalmazzuk a mai társadalomban. Csoda, hogy egy nő rosszul érzi magát, ha nem tud napi négy órát fitnesszel tölteni? Vagy, ha nincs rajta négy réteg smink? Esetleg nem tesz fel instára egy tökéletes képet?

A külsőségeikben magára túlzottan adó, rideg, érzékenységükkel nem törődő, érdeklődési körrel nem rendelkező nőket hívom én az „üres fejű, üres szívű” nőknek.

pic_0001_s.jpg

A régiek tudtak valamit: a szépség belülről fakad. Mégis igaz lenne? A nőiesség értékrendjéhez hozzátartozott réges-régen az érzékenység, az érzelmi gondoskodás, az otthon teremtés, a stabilitás megteremtése, és ez nem zárja ki, hogy egy nő ápolt, dekoratív legyen. Egy férfi is tud gondoskodó lenni, de voltak kimondottan nőiességhez hozzárendelt értékek is. Te, mit gondolsz? Lehet-e egy nő egyáltalán okos, művelt, vicces? Szexivé tesz egy nőt, ha van egy markáns, karakteres véleménye valamiről, vagy te inkább megijedsz egy okos nőtől?

Foglalkozásainkat most készítjük elő, amennyiben szeretnél eljönni, többet tudni magadról, a másik nemről, várunk szeretettel. Csoportjainkat pedig azért hoztuk létre, hogy meg tudjátok vitatni a gondolataitokat. Itt tudsz csatlakozni, mond el a véleményed bátran!

A bejegyzés trackback címe:

https://soundofmind.blog.hu/api/trackback/id/tr2613752930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Friss topikok