Sound Of Mind

Gyermekvédelmi programok - Pedagógus továbbképzés - Önismereti foglalkozások

Hol az érzelmi érettség a párkeresés során?
4 perces

Jelen cikkünk megint  az érzelmi érettséggel foglalkozik, mindkét nemet érintve, a párkeresés során. A másik nemet érintő kritikákkal, és jelenségek megfogalmazásával sokszor találkozunk a hétköznapok során, akár baráti beszélgetések alkalmával, akár tapasztalásaink során, de vajon önmagunkra is van rálátásunk?

pic_0061_s.jpg

A "bonyolult" párkeresés
Gyakran tapasztaljuk fiatal, elméletileg felnőtt nőknél, hogy abban a tévhitben élnek, hogy a cicázás, a másik fél érzelmi hitegetése egyenlő az érdeklődés felkeltésével. Elég-e manapság a testi adottságok mutogatása, egy dekoltázs vagy egy hosszú comb villantása, vagy az érzelmi intimitás hiánya miatt, pont arra lenne már szükség, hogy érzelmeinket felvállalva és megfogalmazva a másik elé merjünk állni, és tetszésünket kifejezve egyszerűsítsük a párkeresés folyamatát? Sokszor panaszkodunk arra, hogy a párkeresés / pártalálás mennyire bonyolult. Feltesszük a kérdést vajon,hogy nem mi bonyolítjuk túl?

A párkeresés folyamata alapvetően sem egyszerű, de mi is rengeteget bonyolítunk rajta. Érzelmeink felvállalása kiszolgáltatottsággal jár. Az ismerkedés során, muszáj megmutatnunk önmagunkat, gyengeségeinket és hibáinkat is. A másik fél így tud mérlegelni, hogy számára elfogadható-e a személyünk a jelenlegi állapotban. Ezzel felnőttként kezeljük a másikat. Mennyire várhatjuk el azt a másik féltől, hogy érzelmileg komolyan vegyen minket, ha a saját érzéseinket sem merjük megfogalmazni, felvállalni.

Sokszor a pszichológiai szakirodalom is hivatkozik a férfiak érzelmi éretlenségére, de a kérdést érdemes lenne feltenni, hogy az egyik fél éretlensége mennyire van kölcsönhatásra a másik fél érzelmi éretlenségére is. Véleményem szerint huszonéves nőként már kialakultnak kell lennie az érzelmi igények kifejezésének.

pic_0040_s.jpg

Nem takargathatjuk, és nem rejtegethetjük az érzéseinket, vagy ha mégis, ne csodálkozzunk a felszínes kapcsolatainkon. Mi, férfiak sokszor szeretnénk azt az igényünket kifejezni, hogy a nőiességhez szervesen hozzátartozik az érzékenység is. Manapság túl hangsúlyos a külső és az esztétikum. Sok férfi megtapasztalhatta már, hogy a nők gyakran érzéketlenek és maszkulin (férfias) tulajdonságokat vesznek fel. A párkeresés folyamata alapvetően sem egyszerű, de mi is rengeteget bonyolítunk rajta. A másikhoz emberként érdeklődéssel, kíváncsisággal kellene viszonyulni. Nem takargathatjuk, és nem rejtegethetjük az érzéseinket, vagy ha mégis, ne csodálkozzunk a felszínes kapcsolatainkon.

Jöhetnek a férfiak.
Egy fiatal, magát komolyan vevő nőnek fontos lenne, hogy párkapcsolatban ki tudja bontakoztatni a szexualitását. Ezzel ellentétben, a férfiak hallani sem akarnak párkapcsolatról. Némi szexuális együttlétért cserébe érzelmeket hazudnak. Muszáj hitegetni a másikat? Párkereső applikációk használatánál egyértelmű tényként mutatkozik meg, hogy a nők komoly kapcsolatot keresnek, ahol érzelmileg is ki tudnak bontakozni. A férfiak pedig legtöbbször csak a kalandokat keresik a jobbra-balra húzogatással. Lehet felnőtt nőt úgy kezelni, hogy a szexualitásáról tud dönteni saját maga? Egy nőnek is megengedett a mai társadalomban a csak szexuális együttlét? Ennek az ismerkedés elején a korrekt letisztázása vajon megkíméli a feleket a felesleges hazugságoktól és csalódásoktól?

Jóval férfiasabb az elején letisztázni, hogy mi a szándékunk a másikkal, mint összetört női önértékeléseket hagyni magunk után. Merjünk felelősséget vállalni tetteink, érzelmeink kifejezése után, és ne törjünk össze másokat.

A véleményem az, hogy a társadalom által mért ítélkezés a nőkre rettentő megalázottságot súlyt, ha ki merik fejezni a pusztán szexuális érdeklődésüket. Egy ismerkedési szakaszt nem lehet azzal a női felfogással megfojtani, hogy csak komoly kapcsolatot szeretnénk, és azzal sem, hogy férfiként érzelmek nélkül ugrasz fejest az első pillanattól kezdve. Ellenben ki lehet alakítani azt, hogy a kezdeti érzelmi és szexuális ismerkedés után többet vár el az ember, vagy csak pusztán a szexuális vonzalom kielégítéséről van szó?

Minden kérdésre nem szeretnénk válaszolni, mert cikkünk célja az elgondolkodtatás. Ti is gondolkozzatok ezeken a kérdéseken ne csak olvassátok. Ha tetszik a munkánk, keressetek meg minket facebookon! Ha pedig szívesen beszélnél másokkal csatlakozz csoportjainkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://soundofmind.blog.hu/api/trackback/id/tr3713821146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Friss topikok