Sound Of Mind

Az önfejlesztés nem luxus, hanem alapszükséglet!

Pszichoedukációs gyakorlatsor 002 / 01

 

Motiváció és viselkedés

A motivált viselkedés iránya szerint lehet megközelítő ( pozitív ) vagy elkerülő ( negatív ). A megközelítő viselkedés esetén a szervezet valami felé törekszik, ami lehet egy konkrét céltárgy (pl. étel, társ), de akár kevésbé tárgyias dolog is ( pl. függetlenség, kompetencia ). Az elkerülő viselkedés esetén a cél valami kellemetlen elkerülése. Ez szintén lehet többé vagy kevésbé konkrét tárgy ( pl. kígyó, ill. kudarc ), de motiváló ereje nagyobb, mint a megközelítésnek.

Kiegészítés: A gyermeknek a szülőről való érzelmi, és fizikai leválása rendkívűl fontos, hiszen az önállóságát erősíti a gyermeknek, ezzel elősegítve a pozitív önértékelést, az élet adta nehézségek leküzdésének hitét, a felfedezés, az új ismeretek örömét, ezáltal jutalmazó faktorát, majd a tapasztalati beépítését. A szülői túlgondozás, a gyermek túlzó féltése az önállóság gátlását eredményezi gyakran tartósan, ami a felnőttkori nehézségekben, önállóság hiányában, inkompetencia, alkalmatlanság érzésében nyilvánul meg.

Kiegészítés: Párkeresésnél gyakori minta az elkerülés. A fizikai elkerülés átfedésbe van az érzelmi elkerüléssel, ami szólhat a bizalmatlanság érzetéről, az intimitástól való félelemről, a visszautasítás félelmétől, alkalmatlaság érzetéről, vagy a kudarctól való félelemről, ami erős gátoltság érzést okozhat, vagy az adott terület tartós elkerülésétől, hogy ne kelljen vele érzelmileg foglalkozni.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biológiai szempontból a szervezet két fő célja az életben maradás és a szaporodás. Az elkerülés gyakran olyan dolgokra vonatkozik, amelyek a fenyegetettséget jelentik, így nem csoda, hogy rendkívüli erővel bír. Evolúciós előnye lehet annak, ha a szükségesnél óvatosabbak vagyunk, mert jobb valamit fenyegetésként értékelni és életben maradni, mint kockáztatni és meghalni ( Franken, 1998 ).

Kiegészítés: A magas szorongástartalom is eredményezhet elkerülő viselkedésmódot, illetve a helyzetek, érzelmi, fizikai reakciók téves kiértékelését, hiszen szorongás átélésekor szűkült térérzékelés alakul ki, beszorítottnak, tehetetlennek éljük át a helyzetet, a cselekvés gátlás alá kerül. A leggyakoribb ilyen szorongás a szociális szorongásos zavar ( 17, 7 % -os előfordulás ), kamaszkorban kezdődik lámpaláz, mások előtti szorongás formájában. Érdemes szakemberhez fordulni vele, mert elhúzódó probléma is lehet.

Kiegészítés: Az intimitás elkerülése is utalhat veszélyhelyzetre, hiszen érzelmi kapcsolataink együtt járnak a megnyílással, a kiszolgáltatottsággal. Gyakori probléma, és gyakran a párkapcsolati elkerüléssel felmerülő, hogy az egyén nem a kapcsolódás örömét vetíti be egy kapcsolat kibontakozásakor, hanem az elhagyatás félelmét, ami kapcsolódik a hibái kiderülésével. A szaporodás, szexuális vágy is kerülhet gátlás alá a kötődési problémák miatt, ami gyakran a függetlenség, a túlzott autonómia iránti vágy magyarázatába van becsomagolva. Hogyha a gyermekkori tapasztalatok jelentős része arról szól, hogy korlátozott, elnyomott, vagy érzelmileg gátoltak, vagy fenyegetett volt a gyermek akkor a felnőtt kapcsolatoknak is ez lesz a rejtett üzenete.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szociális szükséglet elmélet: Az önmegvalósítást / önaktualizációt és a pozitív értékelés szükségletét tartja fontosnak. A növekedésre irányuló tendencia, az aktualizáció „a képességek olyan módon való kifejlesztése, amely fenntartja vagy növeli a szervezetet és minden élőlény sajátja” . Az aktualizáló az én fenntartását vagy kiteljesítését szolgálja. Az önmegvalósítás a nagyobb önállóság valamint kreativitás irányába hat. Az önmagát megvalósító egyén teljességgel működik, nyitott a világ és önnön érzéseinek megtapasztalására, legyenek azok akár kellemetlenek vagy fájdalmasak. 

Kiegészítés: Az önmegvalósítás gyakran félreértett fogalom a társadalomban. Gondoljon önmagára hatótényezőként ( szelf ágenciával részletesen fogunk még foglalkozni, ágencia = hatni ). Ne a helyzetek passzív résztvevője legyen, hanem aktív formáló szereplője. Az önmegvalósítást inkább napi színtű cselekvésre, mint magasztos célokra váltsa.

Feladat: Foglalkozzon a negatív és a pozitív érzelmi reakcióival is. Az önaktualizációt értelmezheti úgy, mint az önt ért hatások nagyobb mértékű megfigyelését, gondolatok, érzelmek, vagy a cselekvés ok - okazati megfigyelését. Mi mit vált ki önben, és miért ? Gyakran az érzelmi reakciókat automatikusnak vesszük. Gyakran az okát, hogy miért éreztük azt amit, mi váltotta ki, miért reagáltunk egy helyzetben úgy a másikra ahogy, nem gondoljuk át, pedig az önismeret, a mentális egészség, a napi életvitel megkönnyebítése szempontjából kiemelkedően fontos lenne.

Kiegészítés: Sokaknak nehézséget jelent az érzelmek felismerése, megnevezése, másikkal való átbeszélése. Az érzelmi élet hiánya, a negatív érzelmek megismerésének, átélésének hiánya, nem a mentális egészséget jelenti, hanem az érzelmi élet elkerülését. A negatív érzelmek kimondása, formálása, átélése, megbeszélése kimondottan fontos mindenki számára. Pont ezért annyira roncsoló egy gyermek számára, ha érzékelhető gond van egy családban és a szülő hallgat róla, mert nincs kimondva, de van érezve. Nem csak a rendszeres családi konfliktusok jelentenek egy gyermek számára érzelmi nehézséget, hanem egymás érzelmi elhanyagolása is, ami  szülő párra is igaz. Gyermeket nevelő szülők esetében az érzelmi élet, a negatív érzelmi átélés hiánya, érzelmi sivárság esetén fokozottan ajánljuk a szakemberhez fordulást.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A másoktól kapott gyengédség és elfogadás szükséglete szintén fontos és erőteljes motívum, ezért kielégítését gyakran sürgetőbbnek érezzük mint az önmegvalósítást. Amikor mások elfogadnak bennünket, azt többnyire értékfeltételek alapján teszik, ilyen esetekben annak érdekében változtatjuk meg a cselekvésünket, hogy az ún. jelentős mások (számunkra fontos személyek) barátságát, tiszteletét vagy szeretetét elnyerjük. Amennyiben megváltoztatjuk az értékeinket, céljainkat vagy viselkedésünket a másoktól kapott pozitív értékelésért, az összeütközésbe kerülhet a személyes fejlődéssel, az önmegvalósítással. Az emberek akkor egészségesebbek lelkileg, ha feltétel nélküli pozitív szeretetben részesülnek. Ez azt jelenti, hogy mások (szülők, barátok stb.) akkor is elfogadják és értékelik őket, amikor érzéseik, attitűdjeik és viselkedésük nincsenek összhangban a mások által ideálisnak tartottal. ( Rogers 1959 )

Kiegészítés: Azok a felnőttek akik gyermekkorukban nem kaptak kellő gyengédséget, elfogadást ennek a hiányállapotnak, vagy pont a túlzó szülői gondoskodás, érzelmi összeolvadottság pótlását a párkapcsolataikban, baráti kapcsolataikban élik ki. A jelenség átfedést mutat a dependencia jelenségkörével. Kapcsolataikban gyakran túlzóan ragaszkodóak, alárendelődnek a másiknak, érzelmileg kapaszkodnak a másikba, erős bizonytalanságérzetük van, hiszen gyermekkorban is nagymértékben alkalmazkodtak a szülő értékfeltételeihez. Kapcsolati függésük az önállóság valamint függetlenedés rovására megy. A jelenség a túlzott konfliktuskerülésben, nagymértékű túlzó alkalmazkodásban, a saját szükségletek figyelmen kívűl hagyásában mutatkozik meg.

Kiegészítés: Gyakori jelenség, hogy a szülő saját érzelmi mechanizmusait nem tudja monitorozni, és amikor az értékfeltételeinek nem megfelelően reagál a gyermek, azt nehezen fogadja el, és a gyermek érzelmi szabályzásával bünteti, ez pedig azt üzeni a gyermeknek, hogy akkor vagy jó, ha megfelelően viselkedsz. A szülő a gyermek apró rezdüléseit is úgy élheti meg amit érzelmileg szabályozni kell. Ettől a gyermek túlszabályzott lesz, szorongó, bizonytalan felnőtt korára is. A gyermek felnőve másokhoz túlzóan alkalmazkodó lesz, önmagát felszabadultan nem tudja megélni párkapcsolataiban.



Jelen cikkünk egy részlet. A teljes gyakorlatsort heti 3 alkalommal publikáljuk a patreon oldalunkon.
Ha fontos az önismeret és a mentális egészség, ne hagyja ki a programunkat. Az önfejlesztés nem luxus, hanem alapszükséglet!

A bejegyzés trackback címe:

https://soundofmind.blog.hu/api/trackback/id/tr5615726700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Archívum

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása